Maszyny i urządzenia chłodnicze

W sieciach przemysłu związanych z produkcją żywności, bardzo ważna rolę odgrywają urządzenia chłodnicze. Maszyny chłodnicze są szczególnie istotne w obrocie warzyw, owoców, mleka, jaj, ryb i drobiu. Chłodnictwo żywności stosuje się na przykład przy utrwalaniu produktów zwierzęcych oraz roślinnych. Jest ono również istotne w składowaniu i mrożeniu żywności.

Maszyny i urządzenia chłodnicze są także przydatne przy transporcie żywności z fabryk do sklepów czy magazynów. Urządzenia chłodnicze, nazywa się chłodziarkami lub ziębiarkami. Najczęściej stosowanymi sprzętami chłodniczymi są urządzenia sprężarkowe. Sprzęty tego typu są dość tanie w eksploatacji.

Buduje się je w różnych odmianach, w zależności od tego, do czego mają być stosowane. Urządzenia sprężarkowe mogą być typu jednostopniowego, bądź wielostopniowego. Do urządzeń chłodniczych zalicza się również urządzenia absorpcyjne. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym, wykorzystującym pokłady ciepła, które pochodzi z maszyn specjalnie do tego przystosowanych.